I finalen ersattes Camoranesi under pausen – han ersattes av Antonio Conte

Men Mauro Camoranesi blev inte avskräckt: trots teamkamraternas fiasko växte hans rykte bara – detta hjälpte särskilt av oavgjort med Juventus, som var imponerad av argentinern. Som ett resultat, den ödesdigra övergången till Turin. Och hemma var de förvirrade: var var den här killen och varför missade vi honom?

Naturligtvis fortsatte livet att kasta upp svårigheter, men debutsäsongen i Juve visade sig vara nästan perfekt. De lyckades få Scudetto utan några svårigheter och i Champions League lyckades de komma till finalen, där Milan redan väntade på Old Trafford. På vägen besegrades “Barcelona” och “Real”. Det var den italienska fotbollens topp.

Mauro Camoranesi: halvt glömt italiensk fotbollstitans brutala öde

I finalen ersattes Camoranesi under pausen – han ersattes av Antonio Conte. Kanske var detta ett misstag – i den schackkonfrontationen, där båda sidor visste hur man skulle avbryta motståndarens bästa egenskaper, skulle Mauros aggression komma till nytta. Som ett resultat slutade det hela med straff och triumf för Milanese.
Tre månader före finalen fick Camoranesi en ny möjlighet att visa sig i all sin härlighet. Medan Argentina fortsatte att ignorera honom såg Giovanni Trapattoni allt och han erbjöd spelaren en chans att dyka upp i det italienska landslaget. Efter att ha fått dubbelt medborgarskap debuterade Camoranesi i Azzurri i februari 2003 i en vänskapsmatch med Portugal. Vid den tiden rörde argentinerna – men den kränkta Mauro vägrade att försena inbjudan.

***

Till skillnad från hemlandet litade Italien och Trapattoni på en nybörjare som var angelägen om att tacka sin mentor. Chansen att göra det dök upp vid Euro 2004, där Massimo Oddo, en tidigare Verona-partner, också gick.

I det första mötet med Danmark gnagade italienarna bara oavgjort. I nästa match med Sverige kom Camoranesi ut med ett byte, men kort efter hans uppträdande blev den vinnande poängen 1: 0 till 1: 1. Det återstod bara för att spela Bulgarien igen och hoppas att Danmark och Sverige inte skulle vara i fred. Ett mirakel hände inte: debutturneringen i blått slutade i en komplett fiasko.