Spela Mauro i Premier League

Mauro Camoranesi förblir ett mysterium för hela fotbollsvärlden. Han förtjänar att bli ihågkommen, och han har något att skryta av för sin rika karriär, men det hände så att beröm inte honom accepterades, och de italienska hjältarna från den tiden valde andra.

Spela Mauro i Premier League, och de skulle fortfarande sjunga låtar om honom. Hårt arbetande, lojal, aggressiv, kraftfull, målmedveten, skicklig, ointresserad, tvåbent, lätt anpassningsbar och avgörande – han hade alla kvaliteter hos en kultfigur. Men på något sätt gick han obemärkt i skuggan av sina samtida.

***
Mauro Camoranesi föddes 1976 i Tandil i provinsen Buenos Aires. Även i sina vildaste drömmar kunde han inte föreställa sig att han skulle bli fotbollsspelare och ta på sig en T-shirt av det italienska landslaget vid världsmästerskapet.

Mauros oldefar med namnet Luigi var en italienare som immigrerade till Argentina 1873. När den framtida Tandil Mage växte upp var han orolig för den lokala River Plate, men han tog de första stegen mot en professionell fotbollskarriär på Aldosivi i andra divisionen.

Till och med då var hans liv sådan att alla framstående figurer i lokal fotboll passerade honom – ingen hade märkt Mauros barn. Scouter från de argentinska jättarna Camoranesi märkte inte – liksom företrädare för landslaget. Som 19-åring fick han ett erbjudande från den mexikanska Santos Laguna, där han tillbringade ett användbart men utmanande år i MX League. Speciellt misslyckades med att bevisa sig själva – han var sällan lita på.

Desperate att göra ett namn i Mexiko, packade argentinern sina saker och körde till Montevideo. Här väntade tyvärr ännu en besvikelse: vid Montevideo Wanderers torkade han igen bänken. Efter att ha spelat i sex matcher förtvivlade han att hitta sig själv i Mexiko eller Uruguay och återvände till sitt hemland i början av säsongen 1997/98.

Banfield flög bara ut ur de stora ligorna och fann inte fel med kvaliteten på rekryter. I exempel B lyckades Nasyanale Camoranesi äntligen väcka uppmärksamhet: han levererade konsekvent Alejandro Glaria med bollar, vilket gjorde honom till toppscorer i divisionen.